Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης – Αγγελική Χατζημιχάλη

μουσείο λαικής τέχνης

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» του ΟΠΑΝΔΑ, λειτουργεί από το 1980 και στεγάζεται στο παλιό αρχοντικό της πρώτης Ελληνίδας λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη (1895-1965) στην Πλάκα.

Το κτίριο αποτελεί μνημείο της νεότερης ελληνικής αστικής αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου και είναι έργο του Μακεδόνα αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου (1871-1939), ο οποίος συνδύασε παραδοσιακά στοιχεία με νεοβυζαντινά και μακεδονίτικα, ενώ τον εσωτερικό ξυλόγλυπτο διάκοσμο φιλοτέχνησε ο λαϊκός τεχνίτης Ν. Θωμόπουλος.

Στις αίθουσες του Μουσείου εκτίθενται συλλογές αντικειμένων λαϊκής τέχνης με έργα ξυλογλυπτικής, μεταλλοτεχνίας, αγγειοπλαστικής, παραδοσιακές φορεσιές, κεντήματα και χαλιά φτιαγμένα σε αργαλειούς.

Στο χώρο βρίσκονται επίσης, έπιπλα, βιβλία, επιστολές και προσωπικά αντικείμενα της Αγγελικής Χατζημιχάλη, προσφέροντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα προσέγγισης της πορείας και του έργου της στην κοινωνική και πνευματική ζωή της Ελλάδας.

Σκοπός του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» είναι η διάσωση, συντήρηση και προβολή αντικειμένων λαϊκής τέχνης και η ερμηνεία και σύνδεσή τους με τη σύγχρονη κοινωνία.

Στο Μουσείο διοργανώνονται περιοδικές εκθέσεις καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα μουσειακής αγωγής όλων των σχολικών βαθμίδων. Επίσης διαθέτει λαογραφική βιβλιοθήκη, επισκέψιμη για μελετητές-ερευνητές.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ
Ώρες Λειτουργίας
  • Καθημερινές
    Τρίτη - Παρασκευή 11:00 - 19:00
  • Σάββατο
    10:00-15:00
  • Κυριακή
    10:00-15:00
Χάρτης Χώρου
Search Event
Εκδηλώσεις του Venue
6 Ιουλίου 2024
Aτομική έκθεση της εικαστικού Κυριακής Χριστακοπούλου.
Τρέχουσα
Μετάβαση στο περιεχόμενο