Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»

πολιτιστικό κέντρο μελίνα

Το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» στεγάζεται στο παλιό πιλοποιείο του Ηλία Πουλόπουλου, το οποίο ιδρύθηκε το 1886 με την επωνυμία «Ελληνικόν Πιλοποιείον» και πρόκειται για το παλαιότερο πιλοποιείο της Αθήνας, ευρύτερα γνωστό ως «ΠΙΛ-ΠΟΥΛ». Φιλοξενεί εικαστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα που προάγουν την πολιτιστική δράση και την ερασιτεχνική δημιουργία. Στόχος του ΟΠΑΝΔΑ είναι να δοθεί έμφαση στο έργο καλλιτεχνικών ομάδων μέσα από συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς .

Φιλοξενεί δύο μόνιμες εκθέσεις: Το Οδοιπορικό στην παλιά Αθήνα και τη Συλλογή με Φιγούρες θεάτρου Σκιών της Οικογένειας Χαρίδημου.

Το Οδοιπορικό στην παλιά Αθήνα που είναι μόνιμη έκθεση που δημιουργήθηκε το 1996 σε συνεργασία με το Ελληνικό, Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.) και επιχειρεί να αποτυπώσει την καθημερινή ζωή της αθηναϊκής πρωτεύουσας σε μια ιστορική διαδρομή από τα τέλη του 19ου αι. μέχρι τα χρόνια του Μεσοπολέμου.

Η Συλλογή Φιγούρας Θεάτρου Σκιών Σωτήρη Χαρίδημου πήρε το όνομα της από την πλούσια συλλογή της γνωστής οικογένειας Καραγκιοζοπαιχτών «Χαρίδημοι», που μεσουράνησε τόσο με τις παραστάσεις, όσο και με τη λαϊκή ζωγραφική του ελληνικού θεάτρου σκιών από την αρχή του περασμένου αιώνα και μέχρι τη δεκαετία του ’80. Η
συλλογή παρουσιάζει την παλιά και νεότερη ιστορία του Καραγκιόζη, καθώς και την εξέλιξη της φιγούρας του Θεάτρου Σκιών από το 1850 μέχρι σήμερα, μέσα από 900 γνήσια εκθέματα της οικογένειας τριών γενιών Χαρίδημων.
Επίσης το κέντρο διαθέτει δύο εκθεσιακούς χώρους για περιοδικές εικαστικές εκθέσεις.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ
Λεπτομέρειες Χώρου
Ώρες Λειτουργίας
  • Καθημερινές
    Τρίτη - Παρασκευή 11:00 - 19:00
  • Saturday
    10:00-15:00
  • Κυριακή
    10:00-15:00
Χάρτης Χώρου
Search Event
Μετάβαση στο περιεχόμενο