Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»

Το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» στεγάζεται στο παλιό πιλοποιείο του Ηλία Πουλόπουλου, το οποίο ιδρύθηκε το 1886 με την επωνυμία «Ελληνικόν Πιλοποιείον» και πρόκειται για το παλαιότερο πιλοποιείο της Αθήνας, ευρύτερα γνωστό ως «ΠΙΛ-ΠΟΥΛ». Φιλοξενεί εικαστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα που προάγουν την πολιτιστική δράση και την ερασιτεχνική δημιουργία. Στόχος του ΟΠΑΝΔΑ είναι να δοθεί έμφαση στο έργο καλλιτεχνικών ομάδων μέσα από συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς .

Φιλοξενεί δύο μόνιμες εκθέσεις: Το Οδοιπορικό στην παλιά Αθήνα και τη Συλλογή με Φιγούρας θεάτρου Σκιών της Οικογένειας Χαρίδημου.

Το Οδοιπορικό στην παλιά Αθήνα που είναι μόνιμη έκθεση που δημιουργήθηκε το 1996 σε συνεργασία με το Ελληνικό, Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.) και επιχειρεί να αποτυπώσει την καθημερινή ζωή της αθηναϊκής πρωτεύουσας σε μια ιστορική διαδρομή από τα τέλη του 19ου αι. μέχρι τα χρόνια του Μεσοπολέμου.

Η Συλλογή Φιγούρας Θεάτρου Σκιών Σωτήρη Χαρίδημου πήρε το όνομα της από την πλούσια συλλογή της γνωστής οικογένειας Καραγκιοζοπαιχτών «Χαρίδημοι», που μεσουράνησε τόσο με τις παραστάσεις, όσο και με τη λαϊκή ζωγραφική του ελληνικού θεάτρου σκιών από την αρχή του περασμένου αιώνα και μέχρι τη δεκαετία του ’80. Η
συλλογή παρουσιάζει την παλιά και νεότερη ιστορία του Καραγκιόζη, καθώς και την εξέλιξη της φιγούρας του Θεάτρου Σκιών από το 1850 μέχρι σήμερα, μέσα από 900 γνήσια εκθέματα της οικογένειας τριών γενιών Χαρίδημων.
Επίσης το κέντρο διαθέτει δύο εκθεσιακούς χώρους για περιοδικές εικαστικές εκθέσεις.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ
Λεπτομέρειες Χώρου
Ώρες Λειτουργίας
  • Καθημερινες
    Τρίτη - Παρασκευή 11:00 - 19:00
  • Σαββατο
    10:00-15:00
  • Κυριακη
    10:00-15:00
Χάρτης Χώρου
Αναζήτηση Εκδηλώσεων
Εκδηλώσεις του Χώρου
Άλλες εκδηλώσεις που μπορεί να σας αρέσουν!
Η αγαπημένη δράση «Κυριακές στην Αθήνα» επιστρέφει τον Μάιο στα μουσεία και τους πολιτιστικούς χώρους του Δήμου Αθηναίων για να γιορτάσει Διεθνή Ημέρα Μουσείων (ΔΗΜ) που κάθε χρόνο τιμάται στις 18 Μαΐου. Την Κυριακή 22 Μαΐουτα μουσεία γιορτάζουν και προσκαλούν τις οικογένειες μεπαιδιά σε μια σειρά από συναρπαστικές δράσεις δημιουργικής μάθησης, με ελεύθερη συμμετοχή στους χώρους του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης.
Εχει ληξει
Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει την πρώτη αναδρομική έκθεση του συγγραφέα και εικαστικού Πάνου Κουτρουμπούση (1936-2019) στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» από τις 6 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου.
Τρέχουσα
Ελάτε να ζήσουμε μια παιδική πασχαλιά με έμπνευση το ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και να στολίσουμε μαζί τις πιο όμορφες λαμπάδες της Ανάστασης!
Εχει ληξει
EL
Μετάβαση στο περιεχόμενο