Φαντάσου την πόλη σου Αύριο! Παράταση της ανοιχτής πρόσκλησης από τον Δήμο Αθηναίων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων στις 31 Οκτωβρίου 2022ο Δήμος Αθηναίων απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, γραφίστες, σκιτσογράφους, σχεδιαστές και άλλους δημιουργούς να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για το πώς φαντάζονται την πόλη τους στο μέλλον! 

Οι πόλεις αποτελούν πυκνωτές των μεγάλων κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα. Πράγματι, μαζί με τις αυξητικές τάσεις κοινωνικής πόλωσης και ρατσιστικής βίας, τα αστικά κέντρα της Ευρώπης ταλανίζονται από νέες μορφές ανισότητας και από μια άνευ προηγουμένου στεγαστική κρίση. Παράλληλα, η πανδημία μας κατέστησε μάρτυρες της αποσύνθεσης των φυσικών χώρων και της εικονικής διαμεσολάβησης της κοινωνικής ζωής. Μπορεί ο Covid-19 να εξέθεσε τις ανισορροπίες των αστικών και κοινωνικοπολιτικών συστημάτων, αναζωπύρωσε όμως και συζητήσεις σχετικά με την καθολική πρόσβαση σε δημόσιους χώρους και αγαθά, δίνοντας ώθηση σε νέες μορφές αστικών δικτύων υποστήριξης και κοινοτικής αλληλεγγύης.

Πώς φανταζόμαστε λοιπόν ότι θα εξελιχθεί το μέλλον; Με ποιους τρόπους μπορούν τα αστικά κέντρα να γίνουν πιο φιλόξενα, βιώσιμα και ενεργειακά αυτόνομα σε μια εποχή κλιματικής και περιβαλλοντικής κρίσης αλλά και υπερπληθυσμού; Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού με χωρικά εργαλεία; Ποιες είναι οι παρούσες δυνατότητες και οι μεγαλύτερες προκλήσεις ή περιορισμοί στην εμπειρία της πόλης για την τοπική κοινωνία; 

Οι προτάσεις – ουτοπικές, δυστοπικές, υποθετικές, περιγραφικές, διερευνητικές, προκλητικές, κριτικές και αναστοχαστικές – που θα επιλεγούν από επιτροπή που θα  συσταθεί από ειδικούς του χώρου των εικαστικών, της γραφιστικής και της αρχιτεκτονικής, θα παρουσιαστούν με τη μορφή αφισών σε υπαίθριο χώρο, στα stands κατά μήκος του πεζοδρόμου της Βασιλίσσης Όλγας. Η έκθεση, η οποία γίνεται με τη υποστήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (https://unric.org/el/και του δικτύου Eurocities,θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2022 και θα λειτουργήσει ως ανοιχτό αρχείο, τεκμηριώνοντας συζητήσεις, ανταλλαγές και παρεμβάσεις προκειμένου να παραχθεί στη συνέχεια μια έντυπη έκδοση.

Μέσα από αυτήν την υπαίθρια έκθεση ο Δήμος Αθηναίων προσφέρει τη δυνατότητα για μια έρευνα σε πραγματικό χρόνο για το πώς αντιλαμβανόμαστε και πώς μπορούμε να επανεφεύρουμε την πόλη εικαστικά, δημιουργικά και συλλογικά. 

Οι ενδιαφερόμενοι/ες προσκαλούνται να αποστείλουν τα έργα τους σε μορφή JPG/TIFF (διαστάσεων 106cm μήκους x 150cm ύψους) καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: cityhallculture@cityofathens.gr μέχρι την Κυριακή 25  Σεπτεμβρίου 2022.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορούν οι ενδιαφερόμενοι/ες να καλούν στο 2103722082.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα λαβουν απάντηση σχετικά με την πορεία της πρότασής τους.

Web: www.cityofathens.gr

Search Event
Μετάβαση στο περιεχόμενο