Θέατρο στο Μουσείο – Ιστορίες Μετακίνησης: Η παράσταση που κέρδισε στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων!

Όσοι παραβρέθηκαν στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, βίωσαν μια διαφορετική και δυνατή εμπειρία, εκείνη του μουσειακού θεάτρου.

Τρία θεατρικά έργα «ταξίδεψαν» το κοινό στη σημερινή αλλά και σε παλιότερες εποχές με κεντρικό άξονα την ιστορία του ιστορικού κτιρίου της Πινακοθήκης, στο πλαίσιο της επετείου μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από τις ενδιαφέρουσες αφηγήσεις των πρωταγωνιστών, αποδεικνύοντας το πόσο άμεσο ερμηνευτικό εργαλείο είναι το μουσειακό θέατρο.

Η πρώτη παράσταση της Μυρτούς Πλουμίδη «Δός μοι τούτον τον ξένον»,η οποία κέρδισε ομόφωνα το πρώτο βραβείο, ζωντάνεψε τους δύο ζωγράφους, Στρατή Δούκα και Φώτη Κόντογλου, σε ένα διάλογο φωτίζοντας πτυχές τόσο της προσφυγιάς, όσο και της γειτονιάς του Μεταξουργείου. Η δεύτερη παράσταση της Αντιγόνης Κατσαδήμα «Χαρούμενοι δυστυχισμένοι» ζωντάνεψε μια κυρία που ζει στην περιοχή και επισκέπτεται την Πινακοθήκη, ξετυλίγοντας ταυτόχρονα την ιστορία της περιοχής και την προσωπική της. Η τρίτη παράσταση της Φωτεινής Βαμβούκη «Δεν γεννήθηκα πρόσφυγας» ξεκινά από μια μάνα που ξεριζώνεται με τα παιδιά της από τα εδάφη της Μικράς Ασίας, έως δύο πολίτισσες εγκατεστημένες στην περιοχή του Μεταξουργείου που θυμούνται τις αλλοτινές πατρίδες.  

Οι τρεις παραστάσεις παρουσιάστηκαν στον εκθεσιακό χώρο της Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων που φιλοξενεί την έκθεση του Γιώργου Ιωάννου «Εσωτερική διαδρομή», η οποία θα διαρκέσει έως τις 29 Ιανουαρίου 2023.

Search Event
Μετάβαση στο περιεχόμενο