Τον καιρό του Λοιμού

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στις 19.00

Το Athens Book Space συνδιοργανώνει με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης μία συζήτηση με αφορμή το βιβλίο «Τον καιρό του Λοιμού» που εξετάζει τις επιδημίες στην αρχαιότητα που ξεπέρασαν την λογική, με ομιλητές το μεταφραστή, Στέφανο Παρασκευαΐδη, και το διευθυντή της σειράς “Διάλογοι με την αρχαιότητα” και καθηγητή, Δημήτρη Κυρτάτα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Οι μεγάλες επιδημίες ξεχώρισαν από πολύ νωρίς ως σημαντικά και αξιομνημόνευτα γεγονότα. Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή κειμένων, τα οποία περιγράφουν από διαφορετικές οπτικές γωνίες το φαινόμενο των επιδημιών και τον αντίκτυπό τους στις αρχαίες κοινωνίες.

Τα δεδομένα που παρουσιάζουν οι αρχαίοι συγγραφείς δίνουν συχνά την εντύπωση ότι ξεπερνούν την ίδια την ανθρώπινη λογική και πολλές φορές αφήνουν να διαφανεί το στοιχείο της αμφισβήτησης, της αβεβαιότητας και της αντιφατικότητας στις αντιδράσεις των ανθρώπων. Οι ασυνήθιστες και επείγουσες συνθήκες μιας φονικής επιδημίας δημιουργούσαν δυναμικές οι οποίες επηρέαζαν ιδέες και αντιλήψεις, καλλιεργούσαν νέες συνήθειες, άγγιζαν όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η εμπειρία της πρόσφατης πανδημίας κάνει τα κείμενα αυτά να μοιάζουν ασυνήθιστα επίκαιρα. Ο σημερινός αναγνώστης θα εντοπίσει προβλήματα και ερωτήματα που πιθανόν να έχουν απασχολήσει και τον ίδιο. Μπορεί μάλιστα ο αρχαίος άνθρωπος να του φανεί λιγότερο αρχαίος και περισσότερο άνθρωπος, με τους ίδιους φόβους και την ίδια θνητότητα.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς:

Ο Στέφανος Παρασκευαΐδης είναι διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας. Έχει μεταφράσει το βιβλίο «Τον καιρό του λοιμού», στο οποίο έχει συντάξει την εισαγωγή και τις σημειώσεις.

Ο Δημήτρης Ι. Κυρτάτας είναι ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγγραφέας δοκιμίων σχετικών με την Αρχαία Ελληνική Ιστορία. Είναι ο διευθυντής της σειράς «Διάλογοι με την αρχαιότητα» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης).

web: athensbookspace.gr

Μοιραστείτε το
Λεπτομέρειες Εκδήλωσης
  • Ημερομηνία
    24 Νοεμβρίου 2023 19:00
  • Κατάσταση
    Προηγούμενες
  • Κατηγορία
Search Event
Μετάβαση στο περιεχόμενο