ΑΣΠΡΟ, Οι αγελαδοτρόφοι του Ασπρόπυργου, Αριστερά και σχέδιο Μάρσαλ

Μαρία Σαμπατακάκη | Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 19.00

To Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων και οι εκδόσεις Κέδρος συνδιοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Σαμπατακάκη «ΑΣΠΡΟ, Οι αγελαδοτρόφοι του Ασπρόπυργου, Αριστερά και σχέδιο Μάρσαλ». Πρόκειται για μία μονογραφία που πραγματεύεται την εξέλιξη της μεταπολεμικής πολιτικοοικονομικής ζωής ως αποτέλεσμα σοβαρής, ερευνητικής εργασίας και αρχειακής τεκμηρίωσης.

Θα μιλήσουν ο Σωτήρης Ριζάς, Διευθυντής Κέντρου Έρευνας της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών και ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το 1947, στη διάρκεια του Εμφυλίου, ένας συνεταιρισμός αγελαδοτρόφων στον Ασπρόπυργο, με δηλωμένη αριστερή πολιτική ταυτότητα, αναζητά αμερικανική χρηματοδότηση μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Νίκος Μομφερράτος, ο Αδαμάντιος Πεπελάσης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αλλά και ο Στυλιανός Παττακός συμμετέχουν, εκουσίως ή ακουσίως, στο παρασκήνιο μίας ιστορίας που θα μπορούσε να είναι το πιο χαρακτηριστικό αλλά και το πιο αντιφατικό παράδειγμα της αγωνιώδους προσπάθειας μίας κοινωνίας να επιβιώσει και να προοδεύσει.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Η Μαρία Σαμπατακάκη σπούδασε Ιστορία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και ήταν υπότροφος του The Fund for American Studies. Ξεκίνησε την ερευνητική διαδρομή της στο Ιστορικό και Διπλωματικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών και στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Είναι δημιουργός του ≪hιστορισταί≫, ενός πρωτότυπου σχήματος που πλέον λειτουργεί ως concept office και δραστηριοποιείται για την αξιοποίηση της πρωτογενούς ιστορικής έρευνας στους τομείς του πολιτισμού και του επιχειρείν, συνεργαζόμενο με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η μονογραφία «ΑΣΠΡΟ- Οι αγελαδοτρόφοι του Ασπρόπυργου- Αριστερά και σχέδιο Μάρσαλ» και η συνεργασία της με το Ίδρυμα Βασιλείου Τσίγκου.

web: athensbookspace.gr

Μοιραστείτε το
Λεπτομέρειες Εκδήλωσης
  • Ημερομηνία
    9 Νοεμβρίου 2023 19:00
  • Κατάσταση
    Προηγούμενες
  • Κατηγορία
Search Event
Μετάβαση στο περιεχόμενο