Απόκριες για τα παιδιά στην Αθήνα

Δήμος Αθηναίων: Απόκριες για τα παιδιά στην Αθήνα
Αποκριάτικα προγράμματα και δράσεις στους χώρους του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

16 Φεβρουαρίου – 5 Μαρτίου
Οι Απόκριες είναι η γιορτή των παιδιών και ο Δήμος Αθηναίων προσκαλεί τα παιδιά από 4 ετών με τις οικογένειές τους να ζήσουν για 15 μέρες τη δική τους αποκριάτικη ιστορία, να δημιουργήσουν, να παίξουν και να διασκεδάσουν δωρεάν, σε όλους τους πολιτιστικούς χώρους του ΟΠΑΝΔΑ.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ),που επιμελείται το πρόγραμμα, ανοίγει από τις 16 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου, όλους τους πολιτιστικούς του χώρους, τα Μουσεία, την Πινακοθήκη, τα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης, τις Βιβλιοθήκες, το Κέντρο Τεχνών και το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» και προσφέρει μία πληθώρα αποκριάτικων δημιουργικών προγραμμάτων και δράσεων για τους μικρούς μας φίλους και όλη την οικογένεια. Εργαστήρια εικαστικών, μουσικοκινητικής, αφήγησης, θεατρικού παιχνιδιού, ξεναγήσεις, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, παραστάσεις παιδικού θεάτρου και καραγκιόζη, υπόσχονται να σκορπίσουν αμέτρητα παιδικά χαμόγελα!

Έκθεση: Αποκριάτικες εικόνες της Παλιάς Αθήνας
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»

Η παλιά Αθήνα, εκείνη της belle époque με τα κοσμικά γεγονότα και τις αποκριάτικες χοροεσπερίδες στα αρχοντικά σπίτια της, αλλά και η Αθήνα της παράδοσης με τα δικά της γλέντια αναβιώνουν μέσα από δύο διαφορετικές παραστατικές εικόνες στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», αφήνοντας το άρωμα μιας όμορφης πρωτεύουσας.

Δυο διαφορετικές προσεγγίσεις της αποκριάς στην Αθήνα, περίπου του 1900.

Η πρώτη εικόνα μια κυρία προσκεκλημένη σε αποκριάτικο χορό προετοιμάζεται, δοκιμάζοντας φορέματα τουαλέτες, γούνες, καπέλα, φτερά και βέβαια μάσκες, προκειμένου η εμφάνισή της να αρμόζει στην πολυτέλεια της Αθηναϊκής αποκριάτικης «εσπερίδας» της εποχής…

Η δεύτερη αναπαραστατική προσέγγιση εμπνέεται από τον έργο του Νικόλαου Γύζη «Το Καρναβάλι στην Αθήνα». Κάπου, σε ένα καθημερινό σπίτι μια παρέα γιορτάζει την αποκριά με μουσική και χαρούμενη διάθεση. Ένα οικογενειακό στιγμιότυπο με ζεστή ατμόσφαιρα, γύρω από ένα τραπέζι και τον χώρο αναστατωμένο από το

γλέντι, διασκεδάζουν άντρες, γυναίκες και παιδιά με τα έθιμα της αποκριάς, ενώ εισβάλλουν οι μασκαράδες και τρομάζουν τα μικρά.

Επιμέλεια έκθεσης, Σταυρούλα Πισιμίση, λαογράφος Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγ. Χατζημιχάλη»

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Διάρκεια έκθεσης: 17 Φεβρουαρίου – 6 Μαρτίου 2022

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή: 11:00-19:00, Σάββατο-Κυριακή 10:00-15:00, Δευτέρα κλειστά

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» Δήμου Αθηναίων: Αγγελική Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, Πληροφορίες: 210 3243987, 210 3243972 

Πληροφορίες: www.opanda.gr

*Σε όλες τις εκδηλώσεις, τηρούνται αυστηρά όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων κατά της διασποράς του covid-19, όπως προβλέπει η ισχύουσα ΚΥΑ.

Μοιραστείτε το
Λεπτομέρειες Εκδήλωσης
Search Event
Μετάβαση στο περιεχόμενο