Αφιέρωμα στον Βάτσλαβ Χάβελ

βάτσλαβ χάβελ

Václav Havel (5/10/1936 – 18/12/2011)

Το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας και η Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας , σε συνεργασία με το Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζουν μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένες σε έναν από τους πιο σημαντικούς Τσέχους της νεότερης τσεχικής ιστορίας, μίας προσωπικότητας που άφησε το  στίγμα της στην Ευρωπαϊκή πολιτική και κουλτούρα, τον τελευταίο Πρόεδρο της Τσεχοσλοβακίας και πρώτο Πρόεδρο της Τσεχικής Δημοκρατίας (μετά τον χωρισμό της  χώρας σε δύο ανεξάρτητα κράτη), τον Βάτσλαβ Χάβελ.

Το φθινόπωρο του 2021,συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τον θάνατο του σημαντικού αυτού ηγέτη και όπως σε πολλές άλλες χώρες, έτσι και στην Ελλάδα η μνήμη του θα τιμηθεί με εκδηλώσεις όπου θα τονίζεται όχι μόνο η ευρωπαϊκή του διάσταση αλλά και η σχέση του με την Ελλάδα, την οποία αγαπούσε και επισκεπτόταν.

Η κορύφωση των εκδηλώσεων στη μνήμη του Β. Χάβελ πραγματοποιείται στις 9 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 11:00, με την παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη, με την τοποθέτηση μνημείου: «Το παγκάκι του Βάτσλαβ Χάβελ», αφιερωμένο στον Χάβελ. Μια πρωτοβουλία του Τσέχικου Κέντρου Αθήνας και της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας , σε συνεργασία με Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων. Το μνημείο αυτό θα τοποθετηθεί σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Αθηναίων, μπροστά από το Κέντρο Εκθέσεων του Δήμου, στο Πάρκο Ελευθερίας και θα είναι προσιτό στο κοινό. Πρόκειται για  ένα παγκόσμιο πρότζεκτ, που ξεκίνησε το 2013 από τον Τσέχο πρέσβη στις ΗΠΑ και  έκτοτε τα έργα του διάσημου αρχιτέκτονα Bořek Šípek στολίζουν τους δημόσιους  χώρους σχεδόν 40 πόλεων.

Στις 2 Νοεμβρίου 2021 στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί προβολή της νέας βιογραφικής ταινίας «Χάβελ», η οποία παρουσιάζειτρεις δεκαετίες από τη ζωή του Χάβελ – από την ταραχώδη Άνοιξη της Πράγας το 1968 ως τη Βελούδινη Επανάσταση το 1989 – και η μεταμόρφωσή του από έναν επιτυχημένο θεατρικό συγγραφέα της δεκαετίας του ’60, ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη δεκαετία του ’70, σε ηγέτη και παγκόσμιο σύμβολο της δεκαετίας του ’80.

Παράλληλα το διάστημα 5- 15 Νοεμβρίου, η έκθεση με τίτλο «Πολιτική και Συνείδηση», η οποία παρουσιάζει βασικές πολιτικές ιδέες και σκέψεις του Β. Χάβελ, θα παρουσιάζεται στην περίφραξη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, επί της Βασιλίσσης Σοφίας. Είναι μια συνεργασία του Τσέχικου Κέντρου Αθήνας και της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την υποστήριξη του  Athens Culture Net του δήμου Αθηναίων.

Επίσης,στις 3 Νοεμβρίου 2021, στις 19:00, πραγματοποιείται  διάλεξη με τίτλο «Η ηθική και πολιτική παρακαταθήκη του Βάτσλαβ Χάβελ (1936-2011): Δέκα χρόνια από τον θάνατό του» στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με ομιλητές τους: Προκόπης Παυλόπουλος (τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας), Μωυσής Ελισάφ (Δήμαρχος Ιωαννίνων), Μιχαέλ Ζαντόβσκυ (Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Václav Havel στην Πράγα), Σταύρος Ζουμπουλάκης (Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τέλος, όλο το φθινόπωρο βρείτε αναρτήσεις και ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ εκδηλώσεις στα κοινωνικά δίκτυα του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας αφιερωμένες στον Βάτσλαβ Χάβελ:

•Πρότζεκτ READING HAVEL – κείμενα του Χάβελ διαβάζουν σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο (βίντεο).

•Πρότζεκτ Grow Our Humanity – αποφθέγματα του Χάβελ, αλλά και άλλων ανθρωπιστών επιλέγουν οι ελληνικά δημόσια πρόσωπα (φωτογραφία).

•Πρότζεκτ Μan of Inspiration – Human Rights through the Life and Work of Václav Havel

(σειρά εκπαιδευτικών βίντεο που απευθύνονται στη νέα γενιά) κ.ά.

Web: www.athensculturenet.gr

Μοιραστείτε το
Λεπτομέρειες Εκδήλωσης
Search Event
Μετάβαση στο περιεχόμενο