
Γλύπτης: Χαράλαμπος Λαλές
Ενόψει της προετοιμασίας αποχώρησής τους, οι Γερμανοί επιβάλλουν σκληρότατα μέτρα, προκειμένου να υπερασπιστούν την ασφάλεια των μετακινήσεών τους σε οδικούς άξονες και κόμβους, όπως η Ιερά Οδός και ο Κηφισός. Ενοχλημένοι από επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ, προβαίνουν σε εκτελέσεις και αντίποινα.
Μια αψιμαχία μεταξύ δύο έφηβων ανταρτών του ΕΛΑΣ και δύο Γερμανών μοτοσικλετιστών δίνει την αφορμή. Στις 29 Σεπτεμβρίου 1944, οι Γερμανοί, αφού εκτελούν δύο νεαρούς φοιτητές που συναντούν στη συμβολή της οδού Μαρκόνι με την Ιερά Οδό, εισέρχονται στο Αιγάλεω και εκτελούν δεκάδες άοπλους πολίτες. Έπειτα, αποκλείουν τον συνοικισμό του Αγίου Γεωργίου, όπου εγκλωβίζουν στα σπίτια τους και καίνε ζωντανούς όλους τους άνδρες άνω των 15 ετών. Η «σφαγή», σύμφωνα με μαρτυρίες, τερματίζεται όταν ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός παρακαλεί τον Γερμανό επικεφαλής να σταματήσει τις δολοφονίες αθώων πολιτών.
Την επόμενη μέρα οι απανθρακωμένες σοροί θάβονται δίπλα στον Άγιο Σπυρίδωνα, στον Άγιο Βασίλειο Περιστερίου και στο Γ΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Ο αριθμός των νεκρών αμάχων Αιγαλεωτών είναι μεγάλος… Αρκετές σοροί δεν αναγνωρίστηκαν.
Στον χώρο του Γ΄ Νεκροταφείου διατηρείται ομαδικός τάφος 27 Αιγαλεωτών της 29ης Σεπτεμβρίου 1944. Το 2010, ο Δήμος Αιγάλεω ανήγειρε μνημείο στην πλατεία του Γ’ Νεκροταφείου για τα 95 συνολικά θύματα. Έντεκα από αυτά παραμένουν αγνώστου ταυτότητας.