29| Αλέξανδρος Καΐρης

«Μεταξύ των αντικειμένων που αφήνω εδώ είναι σε ένα κουτί σπόρια από δαμάσκηνα της Καλιφόρνιας. Τους φύλαξα να φυτέψετε δαμασκηνιές στην Εκάλη… Θα τις λέτε οι δαμασκηνιές του Αλέξανδρου…»

Αλέξανδρος Καΐρης
Φυλακές Αβέρωφ, 2/11/1943 

Απόσπασμα από την τελευταία επιστολή στην οικογένειά του, λίγο πριν την εκτέλεσή του σε ηλικία 28 ετών. Ήταν κάτοικος Αθηνών, γόνος εύπορης οικογένειας, δικηγόρος. Καταδικάστηκε σε θανατική ποινή για κατασκοπεία. 

Ο Αλέξανδρος Καΐρης γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1913, τριτότοκος γιός του γιατρού Μιχαήλ Καΐρη και της Πηνελόπης Καΐρη, γνωστής για την κοινωνική της δράση. Καλλιεργημένος δικηγόρος και άριστος γνώστης της γερμανικής γλώσσας εργάστηκε το φθινόπωρο του 1941 στη «Γερμανική Διεύθυνση Μηχανικού – Οχυρώσεων Νοτίου Ελλάδος και Κρήτης». Έχοντας αποκτήσει την εμπιστοσύνη των Γερμανών, άρχισε την κατασκοπευτική του δράση ως μέλος της μυστικής ομάδας «5-165» (οι αριθμοί αντιστοιχούν στα αρχικά Ε.Π.Ε: Ελληνική Πατριωτική Εταιρεία). Συνέλεγε πληροφορίες και σχεδιαγράμματα για τις γερμανικές νηοπομπές της Μεσογείου, τις οποίες η «5-165» διαβίβαζε μέσω ασυρμάτου ή με έμπιστα καΐκια στη Μέση Ανατολή. Κατά τον τρόπο αυτό προκάλεσε πολλές δολιοφθορές. 

«Τουλάχιστον 24 ώρες πριν από τον απόπλου κάθε πλοίου, τηλεγραφούσαμε στο εξωτερικό κάθε λεπτομέρεια για το σκάφος, το φορτίο και την πορεία του ως το λιμάνι του τελικού του προορισμού, αν θα ταξίδευε μόνο του ή με νηοπομπή, τη γενική σύνθεση των νηοπομπών, την πιθανή ταχύτητα των νηοπομπών ανάλογα με τα πιο βραδυκίνητα σκάφη τους και λεπτομερή περιγραφή των συνοδών πολεμικών» 

Ρήγας Ρηγόπουλος, «Μυστικός Πόλεμος-Ελλάδα-Μέση Ανατολή 1940-1945» (Εκδόσεις Εστία). 

Την Μεγάλη Πέμπτη του 1943 ανακαλύφθηκε ο ασύρματος της οργάνωσης. Ο Ρήγας Ρηγόπουλος, ιδρυτής της οργάνωσης, τον προέτρεψε να φύγει από την χώρα. Ο Καϊρης όμως αρνήθηκε. Συνελήφθη την επόμενη μέρα από την Γκεστάπο. Φυλακίστηκε επί έξι μήνες στις φυλακές Αβέρωφ, δικάστηκε τρεις φορές, την τελευταία «εις θάνατον». Κατά την διάρκεια της κράτησής του, έγραψε ημερολόγιο, ποιήματα, επιστολές και μελέτες. Εκδόθηκαν το 1970 με τίτλο «Χειρόγραφα της φυλακής», 27 χρόνια μετά την εκτέλεσή του από τους Γερμανούς στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής (2 Νοεμβρίου 1943). 

Search Event
Μετάβαση στο περιεχόμενο