28ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ |  28 Σεπτεμβρίου – 9 Οκτωβρίου 2022

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022 η Συνέντευξη Τύπου του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ, από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Λουκά Κατσίκα, παρουσία της Προέδρου της Κινηματογραφικής Εταιρείας Αθηνών, κας Μαρίας Μπόμπολα.  H εκτελεστική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας, κα Τατιάνα Παππά, και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Λουκάς Κατσίκας, υποδέχτηκαν τους παρευρισκόμενους αλλά και το κοινό που παρακολουθούσε τη Συνέντευξη Τύπου σε ζωντανή μετάδοση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Φεστιβάλ.

Η κα Τατιάνα Παππά καλωσόρισε τους θεατές και ξεκίνησε την εκδήλωση εκφράζοντας την χαρά της που «οι Νύχτες Πρεμιέρας, αυτό το κινηματογραφικό όνειρο, ξεκίνησαν με αγάπη, υπομονή και επιμονή, αγκαλιάστηκαν από τους θεατές, τους ανθρώπους του κινηματογράφου, τους φορείς, τα διεθνή ινστιτούτα και την Πολιτεία και εξελίχθηκαν σε έναν αναντικατάστατο πολιτιστικό θεσμό με κοντά 30 χρόνια προσφοράς. Παίρνοντας τη σκυτάλη από ένα πλούσιο και εντυπωσιακά δημοφιλές Athens Open Air Film Festival, που ξεκίνησε με την υπέρλαμπρη πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας ΧΑΜΕΝΗ ΚΟΡΗ παρουσία της Αμερικανίδας σταρ, Μάγκι Τζίλενχαλ  και του ηθοποιού, Πίτερ Σάρσγκαρντ, συνέχισε το ταξίδι του με 21 προβολές στην Αθήνα με ελεύθερη είσοδο αλλά και τα νησιά του Αιγαίου προσελκύοντας σχεδόν 10.000 θεατές, πραγματοποίησε για 2η συνεχή χρονιά συνεργασία με την 2023 ΕΛΕVΣΙΣ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζοντας το 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Ελευσίνα με τίτλο «Μυστήριο 23_Σινέ-Ελευσίς: IN SITU realities», το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την αδιάλειπτη στήριξη της Πολιτείας. Ευχαριστούμε θερμά την Περιφέρεια Αττικής αλλά και τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, χάρη στην πολύτιμη χρηματοδότηση των οποίων και την υποστήριξη των Υπουργείων Ανάπτυξηςκαι Πολιτισμού το Φεστιβάλ μπορεί να συνεχίζει σταθερά και αναπτυξιακά την πορεία του. Οι 28ες Νύχτες Πρεμιέρας θα προσφέρουν και φέτος στον πολιτισμό και την κοινωνική ζωή της Αθήνας με 12 μέρες προβολών, 142 ταινίες, 100 και πλέον συνεργάτες και προμηθευτές και 50.000 θεατές».

Στο σημείο αυτό κάλεσε στο βήμα τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργο Πατούλη, να απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία του «πολιτισμού, ο οποίος δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ευ ζην και είναι απαραίτητος για τον σύγχρονο άνθρωπο και παιδαγωγικά και ψυχαγωγικά» και επανέλαβε τη δέσμευση της Περιφέρειας να συνεχίζει να υποστηρίζει τον θεσμό των Νυχτών Πρεμιέρας ως «ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα Φεστιβάλ της ΝΑ Ευρώπης» με την ευχή «μετά από δύο χρόνια πανδημίας, να «ξαναζήσουμε αυτή την ιδιότυπη μυσταγωγία, τον βιωματικό τρόπο αλληλεπίδρασης των θεατών με το έργο των δημιουργών μέσα στην κινηματογραφική αίθουσα».

Η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, κα Νίκη Αραμπατζή, δεν μπόρεσε να περευρεθεί και μετέφερε το μήνυμά της, αναφέροντας ότι «ο Δήμος Αθηναίων και ο ΟΠΑΝΔΑ, αγαπούν και το σινεμά και τις Νύχτες Πρεμιέρας. Εξάλλου, το αποδεικνύουμε έμπρακτα, όντας συνδιοργανωτές από το ξεκίνημα του φεστιβάλ. Φέτος, και μετά από όλες τις δυσκολίες που πέρασε ο χώρος του κινηματογράφου τα τελευταία δύο χρόνια, οι Νύχτες Πρεμιέρας μας υπόσχονται ακόμα μεγαλύτερο πλούτο δράσεων και μοναδικές κινηματογραφικές εμπειρίες στις οθόνες των χειμερινών κινηματογράφων. Εύχομαι ειλικρινά οι αίθουσες να κατακλυστούν από θεατές, γιατί η εμπειρία του κινηματογράφου είναι πολύ δυνατή και δεν συγκρίνεται με καμία άλλη εμπειρία προβολής. Ελπίζω η φετινή χρονιά να είναι μια χρονιά που θα αποζημιώσει όλους τους συντελεστές της κινηματογραφικής αγοράς με τον καλύτερο τρόπο και όποια εμπόδια συνάντησε το σινεμά τα προηγούμενα χρόνια ας ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Εύχομαι καλή επιτυχία και στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας και ας δηλώσουμε όλοι «παρών» στη μεγάλη κινηματογραφική γιορτή της πόλης μας!»

Στη συνέχεια η Τατιάνα Παππά, υποδέχτηκε στη σκηνή, την κα Αγάπη Κεφαλογιάννη, Senior Programme Manager της NOVA, της νέας σπουδαίας μας συνεργασίας ως Μεγάλου Χορηγού του Φεστιβάλ, η οποία σημείωσε ότι «Η NOVA αγαπάει το σινεμά, αγαπάμε τις ταινίες, αγαπάμε το Φεστιβάλ, θέλουμε να διευρύνουμε τις συνεργασίες μας και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που ξεκινάμε αυτή τη συνέργεια και να δώσουμε σ’αυτό το Φεστιβάλ που είναι διεθνές και γεμίζει με χρώμα και όμορφες ταινίες την πόλη μας και θέλουμε να φέρουμε τον κόσμο πίσω στις αίθουσες και να μιλάει για τον κινηματογράφο».

Πριν δώσει τον λόγο στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Λουκά Κατσίκα, για την πλήρη παρουσίαση του Προγράμματος, η κα Παππά, ευχαρίστησε τους χορηγούς της διοργάνωσης για την πολύτιμη υποστήριξή τους (Μεγάλο Χορηγό NOVA, Χορηγό Βραβείου Κοινού Fischer, Χορηγό Εκδηλώσεων Jameson, Χορηγό Αερομεταφορών AEGEAN χάρη στην υποστήριξη της οποίας θα υποδεχτούμε φέτος 30 διεθνείς καλεσμένους, Υποστηρικτή Μετακινήσεων Citroën, κοσμηματοπωλεία ZOLOTAS, Μητροπολιτικό Κολλέγιο, City Link, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Παλλάς Θεατρικές Σκηνές).

Ο Λουκάς Κατσίκας καλωσόρισε το κοινό και επισήμανε, πριν ξεκινήσει την παρουσίαση του προγράμματος της 28ης διοργάνωσης, ότι «Το επίσημο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας δεν μπορεί, φυσικά, παρά να συνδέεται και με όσα συμβαίνουν στην πόλη. Και επιβιώνει μέσα σε ταραγμένους καιρούς και μέσα στην όξυνση των κοινωνικών αντιπαραθέσεων. Αξίζει να σημειωθεί, λοιπόν, ότι σήμερα έχουμε την μαύρη επέτειο για τα τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, γνωστού και ως Zackie Oh. Από την πλευρά μας, εκφράζουμε την στήριξη στην πορεία που ξεκίνησε περίπου αυτή την ώρα από την οδό Γλάδστωνος. Το σινεμά είναι και μνήμη κι εμείς οι άνθρωποι που υπηρετούμε τον κινηματογράφο, δεν πρέπει να ξεχνάμε».

Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στην απόλυτα ασφαλή και επιτυχημένη διεξαγωγή του Φεστιβάλ, σε υβριδική μορφή τα χρόνια της πανδημίας, τόνισε ότι η 28η έκδοση των Νυχτών Πρεμιέρας θα φιλοξενηθεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σε κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες, επιστρέφοντας το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας πίσω στην κανονικότητά του, πίσω στους φυσικούς χώρους διεξαγωγής του και στις αγαπημένες του αίθουσες, στην οικογένεια των οποίων προστίθεται, μάλιστα φέτος, και μια ακόμη ιστορική αίθουσα της πόλης – το ΑΣΤΥ.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ ξαναπήρε το λόγο και μίλησε για φετινό πρόγραμμα το οποίο φιλοξενεί 142 ταινίες, 3 Διαγωνιστικά Τμήματα, 4 μεγάλα Αφιερώματα, πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, παράλληλες εκδηλώσεις και ειδικές προβολές. Συνεχίζοντας την παρουσίαση, ο κος Κατσίκας αναφέρθηκε στις ταινίες έναρξης και λήξης των 28ων Νυχτών Πρεμιέρας και μίλησε για τις βραβευμένες και πολυαναμενόμενες πρεμιέρες που θα φιλοξενηθούν στο φετινό Φεστιβάλ. Μετά το «Τρίγωνο της Θλίψης» του Ρούμπεν Έστλουντ, τον Χρυσό Φοίνικα των φετινών Καννών ο οποίος φιλοξενήθηκε σε πανελλήνια προφεστιβαλική πρεμιέρα και σε ειδική open air προβολή στην παραλία Χιλιαδού της Εύβοιας, παρουσία του σκηνοθέτη, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας φιλοξενεί με ξεχωριστή χαρά τον άξιο Χρυσό Λέοντα του πρόσφατου Φεστιβάλ Βενετίας ο οποίος απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ της Λόρα Πόιτρας «Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία», ανοίγοντας στην εξαιρετική ταινία τον δρόμο για τα επερχόμενα Όσκαρ. Από τη Βενετία μας έρχονται και τα τιμημένα με Βραβείο Σεναρίου και Ανδρικής Ερμηνείας (Κόλιν Φάρελ) «Πνεύματα του Ινισέριν, καινούργια (και καλύτερη) ταινία από τον Μάρτιν ΜακΝτόνα, σκηνοθέτη του «Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι», ενώ στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και την άκρως τολμηρή, πολυσυζητημένη Χρυσή Λεοπάρδαλη από το Φεστιβάλ του Λοκάρνο: τον «Κανόνα 34»» της Τζούλια Μουράτ. Όμως ανάμεσα στις πιο προσδοκώμενες καλλιτεχνικές ταινίες της τρέχουσας κινηματογραφικής σεζόν, από αξιοσέβαστο και πολυβραβευμένο σκηνοθέτη μάλιστα, ανήκει και το φιλμ που «κρύβεται» στη Μυστική Πρεμιέρα της Παρασκευής 7 Οκτωβρίου, για την οποία λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Τέλος, οι 28ες Νύχτες Πρεμιέρας θα προβάλλουν τις επίσημες οσκαρικές προτάσεις της Δανίας («Ιερή Αράχνη» του Άλι Αμπάσι), της Ιρλανδίας («Το Ήσυχο Κορίτσι» του Κόλουμ Μπερέιντ), της Καμπότζης («Επιστροφή στη Σεούλ» του Ντέιβι Τσου), της Σερβίας («Στο Σκοτάδι» του Ντούσαν Μίλιτς), της Γαλλίας («Δύο Όψεις του Ξυραφιού» της Κλερ Ντενί) και της Πολωνίας («ΕΟ» του Γέρζι Σκολιμόφσκι), πλάι φυσικά στα φετινά φαβορί για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας που επιλέχθηκαν ως Ταινία Έναρξης και Λήξης του Φεστιβάλ.

Κατεβάστε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΔΩ.

Search Event
Μετάβαση στο περιεχόμενο