Μουσείο Μαρία Κάλλας

Το “Μουσείο Μαρία Κάλλας” θα στεγαστεί στην οδό Μητροπόλεως 44, στο παλιό ξενοδοχείο “Royal”, που μέχρι και σήμερα διατηρεί εκλεκτικιστικά στοιχεία αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου και βρίσκεται απέναντι από την Ιερά Μητρόπολη Αθηνών.

Το ξενοδοχείο λειτουργούσε έως και το 1969 ενώ κρίθηκε διατηρητέο το 1985 και από τότε ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης του ενώ σήμερα αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων.

Το κτίριο που θα στεγάσει το νέο Μουσείο βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και γειτνιάζει με σημαντικά τοπόσημα και  μνημεία της πόλης, καθώς αποτελεί κομμάτι του τουριστικών διαδρομών της Αθήνας.

Η συλλογή του Μουσείου Μαρία Κάλλας ξεκίνησε να διαμορφώνεται από αντικείμενα που αγοράστηκαν από τον Δήμο Αθηναίων σε δημοπρασία στο Παρίσι, το 2000, ενώ αργότερα προστέθηκαν αντικείμενα που προέρχονταν από δωρεές και δάνεια.

Η μόνιμη συλλογή του Μουσείου θα αποτελείται από προσωπικά αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας καθώς και από αντικείμενα που αναφέρονται σε εκείνη και την πορεία της στην όπερα.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση θα αποτελείται από πρωτότυπες φωτογραφίες από το προσωπικό της άλμπουμ, επιστολές που έλαβε αλλά και συνέθεσε η Μαρία Κάλλας, αφίσες και προγράμματα από τις παραστάσεις της, προσωπικά αντικείμενα της ίδιας όπως ρουχισμός, αξεσουάρ και θεατρικά κοστούμια, οπτικοακουστικό υλικό όπως δίσκοι και CD με ηχογραφήσεις της φωνής της, παρτιτούρες, βιβλία, αρχειακό υλικό και έργα τέχνης, εμπνευσμένα από εκείνη.

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της έκθεσης ωστόσο αποτελεί το οπτικοακουστικό υλικό, παραστάσεων και συνεντεύξεων της, προφορικών μαρτυριών που εμπλουτίζουν το Μουσείο με τον ίδιο της τον λόγο.

Ο μουσειολογικός σχεδιασμός του Μουσείου βασίζεται στο έργο της ομάδας που αποτελείται από την Ανδρομάχη Γκαζή (μουσειολόγος, Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Πολιτισμού), την Ερατώ Κουτσουδάκη-Γερολύμπου (αρχιτέκτων μουσειολόγος) καθώς και από τον Αλέξανδρο Χαρκιολάκη (Διευθυντής του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής).

Βασικό στοιχείο της μουσειολογικής αφήγησης αποτελεί ο ήχος και η διοχέτευση του στον μουσειακό χώρο. Η φωνή και ο λόγος της Μαρίας Κάλλας θα κυριαρχούν, με σκοπό την αυθεντική αναπαράσταση της πολύπλευρης προσωπικότητας της, μέσω οπτικοακουστικών ερεθισμάτων.

Πιο ειδικά, σκοπός του μουσειακού σχεδιασμού αποτελεί αρχικά η βιωματική προσέγγιση του επισκέπτη, μέσω της φωνής και της ερμηνείας της Μαρίας Κάλλας, όπως συμβαίνει στον Β’ όροφο όπου επικρατεί το θεατρικό στοιχείο.

Ενώ στη συνέχεια, ο επισκέπτης, ανακαλύπτει την σοπράνο, μέσω μιας ιστορικής αναδρομής καθώς και τεκμηρίων που την πλαισιώνουν, στον Α΄ όροφο του κτιρίου.

Tο Μουσείο Μαρία Κάλλας, καλείται να τροφοδοτήσει το κοινό με πληροφορίες σχετικά με τη ζωή και την καλλιτεχνική δράση της σοπράνο, μέσω μιας πολυεπίπεδης αφήγησης, να παροτρύνει τον επισκέπτη να κατανοήσει τις άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας της καθώς και να εμπνεύσει.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ
Λεπτομέρειες Χώρου
Χάρτης Χώρου
Αναζήτηση Εκδηλώσεων
EL
Μετάβαση στο περιεχόμενο