[APP] Όραμα/Αποστολή

Αναδεικνύουμε την Αθήνα σε πρωτεύουσα πολιτισμού, δημιουργίας, συνεργασίας.

Ο Δήμος Αθηναίων αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα και τη ζωογόνο δύναμη του Πολιτισμού, παρουσιάζει ένα ενιαίο και πλήρες πολιτιστικό πρόγραμμα με τη συνεργασία όλων των φορέων που υπηρετούν τον πολιτισμό και τη δημιουργική μάθηση. Ο Πολιτισμός γίνεται αβίαστα μέρος της καθημερινότητας μας, αλλάζει και βελτιώνει τη ζωή μας.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η Αθήνα περνά στην πολιτιστική επανεκκίνησή της μέσα από την εφαρμογή ενός σχεδίου που υλοποιείται για πρώτη φορά στην πόλη. Ένα πρόγραμμα που επενδύει στους ανθρώπους του πολιτισμού, στο πολιτιστικό κεφάλαιό μας και στη διεύρυνσή του. Στόχος, μέσα στα επόμενα χρόνια, είναι να στηρίξουμε τους εργαζόμενους στον πολιτισμό και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα δώσουν ευκαιρίες και χώρο σε νέες ιδέες αλλά και νέα σημεία καλλιτεχνικής έκφρασης μέσα στην πόλη. Ανάβουμε και πάλι τα φώτα του πολιτισμού στην Αθήνα».

Στόχος μας είναι να κάνουμε τον πολιτισμό προσβάσιμο σε όλους, μικρούς και μεγάλους σε κάθε γειτονιά της Αθήνας. Αγκαλιάζουμε τους καλλιτέχνες, τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, τους δημιουργικούς επαγγελματίες, τους πολιτιστικούς φορείς και μαζί φτιάχνουμε τον καμβά, ένα πεδίο δικτύωσης, ανταλλαγών, ουσιαστικής διάδρασης μεταξύ τους, αξιοποιώντας παράλληλα τις συνέργειες του πολιτισμού με άλλους τομείς, ανοίγοντας νέες δυνατότητες για την πόλη.

Με θεάματα και ακροάματα υψηλής ποιότητας, με σταθερές συλλογές και περιοδικές εκθέσεις στα μουσεία της πόλης, με εκπαιδευτικά πολιτιστικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες, με φεστιβάλ και διεθνείς διοργανώσεις, με συμπράξεις και συνέργειες με τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης, δημιουργούμε τις συνθήκες που γεννούν εμπειρίες επίσκεψης στην πόλη.
Τοποθετούμε την Αθήνα στο κέντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού χάρτη ως ένα εύφορο πεδίο δημιουργικών διεργασιών, ένα κέντρο δημιουργικής οικονομίας, μια σύγχρονη πόλη για τους κατοίκους της και τους επισκέπτες της από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Αθηναίων σχεδιάζει και υλοποιεί, συμπράττοντας με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και την Περιφέρεια Αττικής, το τριετές σχέδιο «Πολιτισμός είναι η Αθήνα / Culture is Athens» με στόχο την αναβάθμιση, την ανάδειξη και την ενοποίηση του πολιτιστικού ιστού της πόλης. Μέσα απ’ αυτό, αναπτύσσουμε ένα δίκτυο πολιτισμού που ενώνει τις διαφορετικές πτυχές της Αθήνας, τις εκσυγχρονισμένες δομές με τα αρχαία και νεότερα μνημεία της, χαράσσουμε νέες διαδρομές.

Αλλάζουμε τον πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας. Αλλάζουμε την ίδια την πόλη.

Υλοποιούμε ένα ενιαίο πολιτιστικό πρόγραμμα για το Δήμο της Αθήνας.


-Ενισχύουμε και ανοίγουμε στην πόλη τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται ήδη ενώ σχεδιάζουμε νέες απ’ όλο το φάσμα των τεχνών (μουσική, χορός, θέατρο, σινεμά, εικαστικά, αρχιτεκτονική, βιβλίο), επενδύοντας σε σύγχρονα εργαλεία και αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες.


-Αναβαθμίζουμε τις υποδομές και αναδεικνύουμε το κτιριακό απόθεμα του Δήμου Αθηναίων. Ανοίγουμε ιστορικά κτίρια που μέχρι σήμερα ήταν κλειστά, δημιουργούμε νέα μουσεία για την πόλη με επίκεντρο τον επισκέπτη και επανεκθέτουμε σημαντικές συλλογές υιοθετώντας μια σύγχρονη προσέγγιση, συμβατή με τις τελευταίες διεθνείς τάσεις. Εξελίσσουμε τις πινακοθήκες, τις βιβλιοθήκες και τους πολιτιστικούς χώρους που λειτουργούν ήδη και δημιουργούμε νέες, ανοιχτές και πλήρως προσβάσιμες, κοιτίδες πολιτισμού μέσα στην Αθήνα. Δίνουμε ξανά ζωή σε αγαπημένες θεατρικές σκηνές της Αθήνας ενώ συνεχίζουμε την επιτυχημένη –από τη σύμπραξη ΟΠΑΝΔΑ και Τεχνόπολης- λειτουργία του Ολύμπια Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου «Μαρία Κάλλας».


-Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους, παιδιά, εφήβους, ενήλικες, σχολεία & οικογένειες στα νέα μουσεία αλλά και στους ανανεωμένους πολιτιστικούς χώρους.


-Συνεχίζουμε, παράλληλα, το ιδιαίτερα επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη & τα μνημεία», που έχει διακριθεί με χρυσό βραβείο στα Educational Leader Awards και έχει λάβει την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.


-Συνεχίζουμε τις δημιουργικές συνέργειες με πολιτιστικούς φορείς της πόλης μέσω του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net


-Ενισχύουμε την Ελληνική Βιομηχανία Κινηματογράφου μετατρέποντας την Αθήνα σε μια φιλική πόλη για τον κινηματογράφο μέσα από το Athens Film Office


-Προάγουμε την ελεύθερη έκφραση και τη δημιουργία προσφέροντας εξοπλισμό και τεχνογνωσία μέσα από το Εργαστήριο Ποιώ


-Ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα και τις ψηφιακές δεξιότητες με σύγχρονα επιμορφωτικά προγράμματα από το Innovathens


-Φροντίζουμε για την έγκυρη ενημέρωση στα πολιτιστικά δρώμενα αλλά και για την ψυχαγωγία των Αθηναίων μένοντας συντονισμένοι στο ραδιόφωνο της πόλης, τον Αθήνα 9,84.

Search Event
Μετάβαση στο περιεχόμενο